Laboratorij za tehnično kibernetiko, obdelovalne sisteme in računalniško tehnologijo LAKOS s Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani je imel letos privilegij in čast, da je organiziral 52. Mednarodno znanstveno konferenco o proizvodnem inženirstvu, ki je potekala v Grand hotelu Union, v Ljubljani, med 12. in 14. junijem 2019.

Organizacija konference je potekala pod okriljem prestižne Mednarodne akademije za proizvodno inženirstvo – CIRP (International Academy for Production Engineering). Edina redna slovenska člana v akademiji sta upokojeni prof. dr. Peter Butala (predsednik organizacijskega komiteja) in prof. dr. Edvard Govekar, vodja Laboratorija za sinergetiko (podpredsednik organizacijskega komiteja), od 2018 dalje pa je pridruženi član postal tudi doc. dr. Rok Vrabič, vodja laboratorija LAKOS (podpredsednik in sekretar OK).

Osrednja tema letošnje konference je bila Proizvodni sistemi za družbo prihodnosti (Manufacturing Systems for Future Societies) s poudarkom na izzivih in problematiki, ki jo odpirajo tako nove tehnologije kot sam družben razvoj. Osrednja predavanja konference s poudarkom na prihodnosti družbe so izvedli profesor Mitchell M. Tseng iz Kitajske, profesor Gideon N. Levy s Švice, profesor Goran D. Putnik s Portugalske in dr. Damir Husejnagić s podjetja LPKF iz Slovenije. V program konference je bilo vključenih kar 249 prispevkov, ki so bili predstavljeni v 8 paralelnih sekcijah. Mednarodna konferenca je v Ljubljano tako privabila kar 260 udeležence iz 31 držav sveta. Ob strokovnem delu je potekal tudi bogat družabni program z ogledom Postojnske jame in gala večerjo v Jamskem dvorcu.

Predsednik organizacijskega komiteja, prof. dr. Peter Butala je pojasnil: »Konferenca ima velik pomen tako za fakulteto kot za širši slovenski prostor, saj gre za največjo konferenco o proizvodnem inženirstvu takega tipa pri nas«.

Dodatne informacije o konferenci so TUKAJ.

***

CIRP, ki s sedežem v Parizu deluje že od 1951 leta dalje, je na področju proizvodnega inženirstva vodilna svetovna organizacija, saj v ospredje svojega raziskovalnega področja vključuje širok spekter področij: od oblikovanja, optimizacije, nadzora, do upravljanja procesov, strojev in sistemov. Akademija ima omejeno članstvo, ki temelji na dokazani znanstveni odličnosti in danes vključuje okoli 600 akademskih in industrijskih članov iz 50 držav. Več o akademiji si lahko preberete na spletni strani: https://www.cirp.net/.

 

Foto: Janez Kotar

Skip to content