Foto: Bor Slana/STA

Na zaključnem dogodku festivala UNI.MINDS, ki povezuje akademsko sfero in gospodarstvo, je med drugim potekala tudi podelitev Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani za leto 2022. V tekmovanju za naj inovacijo Univerze v Ljubljani za leto 2022 je Rektorjeve nagrade v skupni vrednosti 18.000 EUR prejelo devet inovativnih podjetniških projektov. Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Gregor Majdič je prejemnikom Rektorjeve nagrade v posamezni kategoriji podelil za prvo mesto 3.000 evrov, za drugo mesto 2.000 evrov in tretje mesto 1.000 evrov nagrade.

V kategoriji raziskovalcev in zaposlenih je drugo nagrado prejela ideja Kavitacija za čiščenje odpadnih voda, pod okriljem naših sodelavcev asist. Jurija Gostiše, znan. sod. dr. Mojce Zupanc ter prof. dr. Matevža Dularja s podporo Laboratorija za vodne in turbinske stroje in raziskovalne skupine CABUM. Ideja želi z razvojem nove tehnologije procesiranja, kot je hidrodinamska kavitacija,  narediti prvi korak k trajnostni obdelavi odpadne vode (več o ideji tukaj; prezentacijo pa si lahko ogledate tukaj).

V kategoriji raziskovalci in zaposleni Univerze v Ljubljani je prvo nagrado osvojila ekipa z idejo Stablezyme. Ta rešuje problem industrijske uporabe encimov, ki je omejena predvsem zaradi nestabilnosti teh molekul in njihove visoke cene, zato je zmožnost njihove daljše uporabe v pretočnih sistemih bistveno za povečano implementacijo ter okolju prijaznih katalizatorjev. Tretjo nagrado pa je prejela ideja Mobilni robotski sistem z računalniškim vidom za nadzor in manipulacijo rastlin in plodov v rastlinjaku. Avtorji ideje želijo z modularno robotsko platformo reševati različne izzive, s katerimi se lastniki rastlinjakov soočajo, kot je na primer zgodnje ugotavljanje bolezni in škodljivcev na rastlinah.

V kategoriji študenti in alumni so nagrade prejeli WiBuBa bar, Vodotopni kanabinoidi in PsyAI. Med idejami za reševanje izzivov družbe pa so komisijo najbolj prepričale WrapUp tortilje, OptiLife in Vez.

Iskrene čestitke sodelavcem ter vsem ostalim nagrajencem!

Pojdi na vsebino