Danes smo na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani (UL, FS) sprejeli obrtnike, podjetnice in podjetnike, člane Obrtno-podjetniške zbornice Slovenija (OZS), jim razkazali naše laboratorije in jim predstavili znanstveno-raziskovalni dejavnosti, ki poteka pri nas. Dogodka Odprta Fakulteta, ki smo ga organizirali v sodelovanju z Odborom za znanost in tehnologijo pri OZS, se je udeležilo nekaj več kot 40 obrtnikov in podjetnikov, z željo okrepiti sodelovanje ter spoznati znanstveno-razsikovalno ter tudi pedagoško delo, ki poteka na Fakultete za strojništvo.

V uvodnem delu je vse zbrane pozdravil dekan UL, FS prof. dr. Mihael Sekavčnik, ki je skupaj s prodekanom za pedagoško dejavnost I. stopnje prof. dr. Francijem Pušavcem predstavil delovanje in vizijo UL, FS, njeno strategijo, velik nabor plodnih sodelovanj z industrijo ter pedagoško-raziskovalno dejavnost v sklopu Raziskovalnih platform. Kot je izpostavil prodekan prof. dr. Pušavec, slednje obravnavajo posebna družbena in gospodarska vprašanja, ki jih raziskovalci pomagajo rešiti s svojimi kompetencami in najsodobnejšo raziskovalno opremo. Dekan prof. dr. Sekavčnik je v nadaljevanju poudaril pomembnost vzpostavljanja stikov med podjetniki in raziskovalci in okrepitev sodelovanja, saj lahko le tako pomagamo odgovoriti na konkretne izzive s katerimi se srečujejo.

V zaključku uvodnega dela sta vse zbrane nagovorila tudi Blaž Cvar, predsednik OZS ter Joško Rozina, predsednik Odbora za znanost in tehnologijo pri OZS, ki se je najprej zahvalil za veliko udeležbo ter nadaljeval, da Odbor predstavlja most med gospodarsko in razvojno-raziskovalno sfero in je še kako pomemben za aplikativno povezovanje med drobnim gospodarstvom in znanstveno-raziskovalno ter izobraževalno sfero.

Udeleženci so si ogledali in spoznali področja dela 13 raziskovalnih laboratorijev, raziskovalci pa so bili obiskovalcem na voljo tudi za individualna vprašanja in pogovore.

Pojdi na vsebino