Univerza v Ljubljani (UL) vsako leto razglasi najodličnejše raziskovalne dosežke raziskovalk in raziskovalcev UL, s čimer poudari usmerjenost univerze v raziskovanje in izpostavi tiste raziskovalce, ki so dosegli še posebej vidne rezultate. Priznanje za najodličnejše raziskovalne dosežke Univerze v Ljubljani v letu 2023 je prejel tudi projekt UL, Fakultete za strojništvo Odkritje novega elektrokemijskega odziva baterijskih materialov s fazno separacijo. Prof. dr. Tomaž Katrašnik, dr. Klemen Zelič, Igor Mele, dr. Jože Moškon, dr. Francisco Ruiz-Zepeda, doc. dr. Arghya Bhowmik ter prof. dr. Miran Gaberšček so na podlagi inovativnih izpeljav fundamentalne termodinamike materialov, elektrokemijskih meritev, napredne mikroskopije in najnaprednejših simulacijskih modelov, na primeru materiala LiFePO4 odkrili in prvič pojasnili elektrokemijske odzive znotrajdelčnega fazno separiranega stanja.

Njihova odkritja premikajo meje razumevanja elektrokemije materialov s fazno separacijo ter odstirajo možnosti naprednega nadzora in diagnostike baterij in virtualnih zaznaval, ki so ena od prebojnih področij razvoja baterijskih sistemov in na katerih avtorji sodelujejo v več kot 10 EU-projektih.

Delovna skupina Komisije za raziskovalno in razvojno delo pri ocenjevanju in končnem izboru desetih najodličnejših raziskovalnih dosežkov upošteva predvsem mednarodno odmevnost, celovitost dosežka, aktualnost za širšo strokovno in splošno javnost ter koristnost uporabe.

Vsem nagrajencem iskreno čestitamo!

Pojdi na vsebino