Dnevi strojništva bodo potekali od torka, 26. 9., do petka, 29. 9., od 9.00 do 13.00 v Tehniškem muzeju Slovenije, Bistra pri Vrhniki. Posebno vabljeni, da Dneve strojništva obiščete v petek, 29. 9., od 17. do 22. ure, ko bo v Tehniškem muzeju Slovenije potekala Noč raziskovalcev in bo obisk brezplačen.

Prireditev je namenjena učencem, dijakom ter vsem zainteresiranim posameznikom, ki želijo dobiti vpogled v svet inženirskega ustvarjanja. Možnosti in priložnosti za udejstvovanje pri ustvarjalnem in inovativnem premagovanju izzivov prihodnosti bodo vsem zainteresiranim predstavili sodelavci Fakultete za strojništvo, Univerze v Ljubljani (UL), ki je ena izmed najboljših in najbolj v gospodarstvo usmerjenih raziskovalno-visokošolskih ustanov v Sloveniji. Fakulteta izobražuje inženirje, ki so kos najzahtevnejših izzivom prihodnosti in oblikujejo koncepte za izdelavo kreativnih rešitev.

Na letošnjih Dnevih strojništva bo devet demonstracij, ki si jih bodo obiskovalci lahko ogledali od blizu in pri njih tudi sodelovali, in sicer: graviranje obeska na CNC stroju, vlakenski laserji, pametna solarna rožica, infrardeča termografija, hranilnik toplote in solarni panel, študentski dvosedežnik (Student Roadster), tribologija, mazanje in nanotehnologija, 3D tiskanje in Stewardova simulacijska ploščad.

Posebna pozornost bo namenjena virtualnemu simulatorju varjenja. Razvoj simulatorjev varjenja so pospešili pozitivni učinki igranja igric kirurgov pripravnikov. Raziskave so pokazale, da igranje računalniških igric (npr.: Marble Mania), ki zahtevajo natančno gibanje rok omogoča hitrejše učenje gibanja rok na simulatorju kirurških operacij in s tem boljšo pripravo na same operacije. Gibanje rok pri varjenju je zelo podobno kot pri kirurških operacijah in ima ključno vlogo za izdelavo kakovostnih varov.

V okviru prireditve bodo predstavljeni tudi izjemni projekti, ki so plod dela študentov in raziskovalcev Fakultete za strojništvo UL. Tako boste imeli priložnost, da spoznate številne zanimivosti o laserskem merjenju, mobilnih robotih, brezpilotnih letalih, avtomatski diagnostiki, laserskem označevanju in mnogih drugih tehnologijah.

Celoten program si lahko preberete na spletni strani Tehniškega muzeja Slovenije.

 

 

 

Skip to content