Letošnje 10. Poletne šole strojništva se je udeležilo 82 udeležencev, ki so konec počitnic preživeli na 10 delavnicah: 3D tiskanje izdelkov, Gradnja enostavnega jadralnega letala – od zasnove do izdelka, Hidravlični mehki robot, HPC – High Performance Computing, Izdelaj mini vetrno elektrarno, Izdelava 3D pečatnika s svojim podpisom, Izdelava toplotnega pogonskega stroja, Mobilni robot, Pametna solarna rožica ter Stirlingov motor – izziv za trajnostni razvoj.

Udeleženci so izdelke najprej zasnovali, nato izdelali in na koncu tudi preizkusili. Udeleženci delavnice Izdelava enostavnega toplotnega pogonskega stroja so obiskali tudi Toplarno Ljubljana, tisti, ki so z nami preživljali čas tudi popoldne, pa so se zabavali na bowlingu in v Hiši eksperimentov ter preizkusili svoje sposobnosti na Woop! izzivih.

Na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani skušamo mladim približati svet strojništva in jih navdušiti za močno deficitaren poklic na različne načine. Poleg ustaljene promocije in sodelovanja s srednjimi šolami, smo v letošnjem letu že organizirali ločen poletni raziskovalni tabor »Raziskuj in poganjaj prihodnost« za dijake, nadaljevali pa s Poletno šolo strojništva, na katero se učenci radi vračajo – vsakokrat na drugo delavnico, saj je strojništvo široko in raznoliko področje, s katerim se dnevno srečujemo. Številni so se Poletni šoli strojništva pridružili, ker jih zanima tehnika in razmišljajo, da bi nekoč strojništvo tudi študirali.

Pojdi na vsebino