Pri založbi Springer je izšla knjiga “Advances in Mechanics of Time-Dependent Materials”, ki je posvečena 70. letnici našega upokojenega rednega profesorja, dr. Igorja Emrija. Prof. dr. Emri in prof. dr. Wolfgang Gustav Knauss (California Institute of Technology) sta pionirja na področju mehanike časovno odvisnih materialov (ang. mechanics of time-dependent materials), ki sta področje leta 1993 ustanovila kot sekcijo ameriškega združenja “The Society of Experimental Mechanics”. V letu 1995 je bila s področja organizirana prva mednarodna konferenca v Ljubljani, danes pa lokacije krožijo med Evropo, Severno Ameriko in Azijo.

Danes je področje mehanike časovno odvisnih materialov eno izmed ključnih in najhitreje rastočih področij mehanike, ki bo nedvomno pustilo pomembno zgodovinsko sled v znanosti in industriji. Profesor Emri je na področje močno vplival, kar dokazuje tudi njegova bibliografija, ki obsega več kot 300 del v (so)avtorstvu. Prof. dr. Emri je vse od njenega začetka leta 1997 tudi urednik revije Mechanics of Time-Dependent Matetials, ki jo izdaja založba Springer.

Knjiga na 247 straneh razdeljenih na 13 poglavij zajema aktualne trende v mehaniki časovno odvisnih materialov ter številne prelomne raziskave kot so karakterizacija linearnega in nelinearnega mehanskega obnašanja viskoelastičnih materialov in njihovih kompozitov, upoštevanje velikih deformacij, nizkih, zmernih in velikih deformacijskih stopenj ter pojav odpovedi in loma. Prispevki se zgledujejo po naprednih aplikacijah v sodobnih tehnologijah kot sta brizganje in ekstrudiranje.

Več o knjigi si lahko ogledate tukaj.

Pojdi na vsebino