Za vas smo pripravili več zanimivih tem, ki jih boste raziskovali pod mentorstvom naših sodelavcev!

Za teden dni boste postali član Laboratorija za okoljske tehnologije v zgradbah. S sodelavci boste zasnovali in izdelali napravo, ki bo s sončno energijo in zbiranjem vodne pare iz zraka pridobivala pitno vodo. Spoznali boste fizikalne osnove prenosa toplote s sevanjem, izmerili delovanje vgrajenega generatorja električne energije in količino dnevno zbrane vode pri različnih meteoroloških pogojih v naravi. S strokovnjakom za marketing boste zasnovali strategijo za trženje naprave.

Kot udeleženec delavnice boste delali skupaj z raziskovalci v okolju katedre za management obdelovalnih tehnologij. Pri tem boste poleg svojega mini projekta spoznavali tudi raziskovalne aktivnosti laboratorija. Cilj vašega dela bo izdelati posebno lebdečo namizno uro. Za to boste uporabili tehnike 3D tiska, frezanja kovin, pripravo obdelav, sestavo komponent in testiranje.

V okviru naloge se boste spoznali z raziskavami na področju konstruiranja milirobotov ter sodelovali pri razvoju navigacijskih sistemov na osnovi umetne inteligence, ki so potrebni za delovanje tovrstnih robotov v rojih.

Vas zanima, kako se izdela računalniški model nekega izdelka? Pridružite se nam in raziskali boste, kako poteka razvoj izdelka in izdelava njegovega 3D CAD modela. Model boste nato natisnili na 3D tiskalniku in si ogledali, kako izgleda v virtualnem okolju VR očal.

Vas zanima, zakaj se uporabljajo curki, ki imajo premer tisočinko milimetra?  Vas zanima, kako se naredijo šobe, ki ustvarjajo takšne curke? Vas zanima, kako takšni curki razpadajo v drobne kapljice? Vas zanima, kako merimo debeline in dolžine takšnih curkov? Vas zanima, kako takšne curke računalniško simuliramo? Z veseljem vas bomo popeljali v svet tekočin na tako majhnih merilih!

Danes naprave sestavljamo iz različnih elementov: v mobilnem telefonu je na primer MEMS pospeškomer prispajkan na matično ploščo telefona. Zakaj ne bi senzornega elementa natisnili v ohišje hkrati, ko se natisne samo ohišje? Pri tej raziskovalni nalogi se boste ukvarjali s 3D natisnjenimi napravami, ki bodo imele vključene tudi senzorne elemente. V petih dneh, boste osvojili osnove tiskanja piezouporovnih zaznaval in izdelali pametno ohišje telefona s 3D natisnjenim pospeškomerom.

Pregledali boste teorijo aerodinamike letala ter izdelali model za preizkus z metodo hitrega prototipiranja. Na podlagi pridobljenega znanja boste postavili raziskovalno hipotezo ter zasnovali eksperiment. Eksperiment boste izvedli v vetrovniku/na letalu ter opravili analizo rezultatov. Rezultate in potek raziskovalne naloge boste predstavili tudi na zaključni predstavitvi.

Spoznali boste delovanje robotov in jih programirali (tako običajne kot tudi kolaborativne robote ter avtonomno vodena vozila (AGVje)). Na voljo imamo okrog 20 robotov in nekaj AGVjev, kakor tudi transportne module tovarne z vključenimi funkcijami stojnega vida, senzorike itd. Dijaki boste lahko delali na opremi po na čelu “hands-on”. Spoznali pa boste tudi demonstracijski center Pametna tovarna in njegovo delovanje.

V zadnjem času je na prometnih površinah po Sloveniji in drugod močno naraslo število lahkih enoslednih vozil (skirojev, električnih skirojev) in ostalih mobilnostnih pripomočkov (hoverboardov, motoriziranih rolk itd.). Zaradi hitrega napredka tehnologije in počasnega usklajevanja prometnih predpisov se je poslabšala prometna varnost uporabnikov takšnih vozil. Na delavnici bomo skupaj raziskali, kakšne so voznodinamične lastnosti takšnih vozil. Izmerili boste glavne količine, ki določajo njihovo gibanje. Mednje sodijo dosegljivi pospeški pri speljevanju, pojemki pri zaviranju, najvišje hitrosti, sposobnost zavijanja, bočni pospeški v ovinku in obremenitve, ki pri tem delujejo na človeško telo. Sodelovali boste pri eksperimentalnem delu, spoznali sodobno merilno opremo, metode merjenja in analize izmerkov ter pripravo znanstvenih publikacij.

Pojdi na vsebino