2022/23

Mark Kuzman, Tehnična univerza Dunaj (TUW), Avstrija

Na Erasmus izmenjavo sem odšel v prvem semestru drugega letnika magistrskega študija. Mojo ciljno destinacijo sem poleg nemškega jezika izbiral po kriteriju širokega spektra predmetov. Kot univerzo, ki se mi je najbolj prilegala sem našel Tehnično univerzo Dunaj (TUW). Na Dunaj sem se odpravil nekaj tednov pred začetkom predavanj s ciljem, da bi videl kar se le da veliko mesta in njegove okolice še v odtenkih odhajajočega poletja in užival brez pritiska fakultete. V mesecu septembru sem tako do kotička natančno raziskal skoraj dvomiljonsko evropsko prestolnico kulture. V znamenju glasbe sem hodil na »Stehplatz« po študentski ceni 10eur v opere, na predstave in klasične koncerte. Navdušeno sem spremljal tudi rock in jazz koncerte z živo glasbo, ki jih ni manjkalo. V mesecu prostosti sem odšel tudi na številne kolesarske izlete med drugim na ogled gradov ob reki Donavi in do Unesco zaščitenega naravnega parka v bližini jezera Neusiedlersee, kjer sem užival v jadranju na deski.

Z oktobrom so se daljše aktivnosti prenehale saj se je začel študij. Moj izbor predmetov je zajemal od konstruiranja letal na vodikov pogon, tehnologije kompozitnega inženirstva do nelinearne metode končnih elementov in laboratorijskega raziskavanja odkrivanja prahov za suho mazanje. Ocenjevanje poteka drugače kot na fakulteti v Ljubljani. Nekateri profesorji zahtevajo oddajo vmesnih poročil, večina pa jih na koncu semestra v mesecu februarju razpiše izpitni rok. Vsak študent ima na voljo le en poskus, ponekod pa obstaja možnost individualnega dogovora. Profesorji so kvalitetno predavali v angleščini veliko večino predmetov na magistrskem programu. Bili so razumljivi in prijazni do tujih študentov.

Posebej všeč mi je bil predmet, kjer smo preverjali svoje znanje na kompozitni strukturi letalskega krila, delčku vesoljskega plovila Space Shuttle, na prerezu alpske in tekaške smuči, karbonskem okvirju kolesa ter še na mnogo zanimiv kompozitnih izdelkih. Prav tako je bil zelo napreden pristop pri analizi z metodo končnih elementov. Namesto programskih paketov smo CAD model uvozili v namenski program za mreženje, izvozili xml datoko v OpenCFS, kjer so potekali izračuni diferencialnih enačb, na koncu pa rezultate ovrednotili prav tako v namenskem programu. Izračuni so bili veliko hitrejši, rezultati pa so bili visoke kvalitete z odlično vizualizacijo.

Ko se je leto približevalo koncu, je bil obvezen obisk božičnih sejmov, ki slovijo po svoji številčnosti in unikatnih skodelicah za »Glühwein«. Moja izkušnja izmenjave je biča nepozabna, polna novih spoznanj v tehniki, umetnosti in kulinariki; najpogostejše kosilo je postala domača dunajska pita . Tujino priporočam prav vsem, saj se boste v Slovenijo vrnili obogateni z izkušnjami in še bolj pripravljeni na prihajajoče izzive!

Posebej se moram zahvaliti mednarodni pisarni za podporo v vsakem trenutku in pomoč pri urejanju vseh potrebnih dokumentov.

 

Blaž Janev, Jaka Škrbinc, FAU Erlangen–Nürnberg, Nemčija

Na izmenjavo sva odšla v prvem semestru drugega letnika II. stopnje. Za Nemčijo sva se odločila v želji, da spoznava deželo in kulturo ter da izboljšava nemščino, ter preizkusiva čimveč različnih piv. Na univerzi so nam pripravili toplo dobrodošlico z veliko zabavami, razkazali mesto in kampus. Urediti je bilo potrebno zdravstveno zavarovanje, registracijo v mestu, ter se prijaviti v njihov študijski sistem CAMPO.

Po poti do Erlangna sva obiskala tudi Oktoberfest v Münchnu. Obiskala veliko mest: München (BMW), Ingolstadt (Audi), Regensburg, Nürnberg, Stuttgart (Porsche, Mercedes), Frankfurt (stolpnice, ogled nogometne tekme Eintracht Frankfurt – Hoffenheim), Düsseldorf (navtični sejem), Praga ter marca tudi Garmisch-Partenkirchen, kamor sva s tamkajšnjimi prijatelji odšla smučat pod najvišji vrh Nemčije, Zugspitze (2962 m.n.v.).

Študijski proces poteka v veliko različnih stavbah v Erlangnu in Nurnbergu. Laboratoriji so opramljeni z najnovejšo opremo znamke Siemens, ki se razteza čez cel Erlangen. Vse je potekalo v sproščenem in prijateljskem vzdušju. Fakulteta ponuja predavanja v angleškem jeziku, gradivo za predavanja pa dostopno v spletni učilnici v posnetkih. Izpiti so večinoma pisni, nekaj je ustnih, ni kolokvijev in en izpitn rok na semester. Poleg strokovnih predmetov smo tujci imeli tudi dve uri nemščine tedensko kot predmet po LA.

V študentskem naselju izvajajo veliko število krožkov: kino, nogometni, kolesarski, vrtnarski, fitnes, jezikovni, bar. V centru mesta je tudi veliko aktivnosti: bowling, plezanje, laser tag, escape room, mini golf,… Nedaleč stran v mestu Herzogenaurach so tudi nakupovalni centri Nike, Adidas in Puma. Pokrajina je pa večinoma ravna, tako da sva bila kot ljubitelja planinarjenja, prikrajšana.

Družbe ne manjka, študentje in študentke so s celega sveta, so odprti in družabni, vedno pripravljeni na druženje. Skozi semester je organiziranih veliko dogodkov: spoznavna zabava s strani fakultete ter ostalih organizacij, razne igre za novo vseljene prebivalce študentskih domov, Lauf gelage-kuharski dogodek, Božično-novoletni sejmi po vsej Nemčiji, nogometni turnir, tekmovanje v pitju piva, razni beer pong turnirji… V glavnem imela sva se vrhunsko in toplo priporočava odhod v Erlangen!

 

Ula Herman, IP Porto School of Engineering (ISEP)

Moja izkušnja izmenjave v Portu v tretjem semestru druge stopnje je bila izjemna. Kultura Portugalske je bogata in raznolika, ljudje so prijazni in gostoljubni, fakulteta ISEP pa prav tako ni preveč težka.
Med bivanjem v tujini sem imela veliko prostega časa, ki sem ga izkoristila za potovanja in surfanje. Fakulteta v Portu je v primerjavi s Fakulteto za strojništvo nekoliko lažja, vendar temeljili na drugačnih načelih ocenjevanja kot sem jih navajena doma. Kriterij ocenjevanja ni točno določen in je odvisen od volje posameznega profesorja. Kljub temu pa sem pridobila veliko znanja in izkušenj iz drugih področij, ki jih na domači fakulteti ne bi mogla dobiti. Raznolikost pristopov k poučevanju in študiju me je naučila, kako pomembno je, da se prilagajamo in sprejemamo različne izzive ter pridobivamo izkušnje iz različnih okolij.
Čeprav sem imela super izkušnjo med izmenjavo, je bila ena izmed slabih strani dejstvo, da finančna pomoč študentom ni bila dovolj visoka. Čeprav sem si prizadevala za čim boljši nadzor nad stroški, so se ti sčasoma nakopičili in predstavljali velik finančni pritisk. Zdi se mi, da bi bila višja finančna podpora študentom, ki se udeležujejo izmenjav, zelo koristna.
Želela bi se zahvaliti izr. prof. dr. Davorinu Kramarju in Dušanki Grubor Železnik za vso pomoč pri urejanju dokumentacije za izmenjavo. Brez njune pomoči in usmeritve ne bi bila sposobna izpolniti vseh potrebnih dokumentov za izmenjavo. Zahvaljujoč njima sem imela priložnost, da izkusim neverjetno izkušnjo in pridobim neprecenljivo znanje. Hvala vama!

2021/22

Miha Kambič – École Nationale d’Ingénieurs de Saint-Étienne (ENISE)

Na izmenjavo sem prvotno odšel v prvem semestru drugega letnika II. stopnje, kasneje pa sem jo podaljšal na celo leto. Za Francijo sem se odločil v želji, da spoznam deželo in kulturo ter da izboljšam francoščino. S pomočjo pisarne za mednarodno sodelovanje na fakulteti smo hitro in brez težav uredili vse potrebne dokumente in v začetku septembra sem se odpravil proti Saint-Étiennu.

Na šoli gostiteljici so nam pripravili toplo dobrodošlico, predstavili izobraževalni program, nas seznanili z osebjem ter pomagali z urejanjem administrativnih zadev – od vpisa v šolski informacijski sistem do urejanja zdravstvenega zavarovanja in vizumov za tiste, ki so to potrebovali. Kot tuje študente so nas tudi povabili na spoznavne aktivnosti, organizirane za prve letnike. Udeležili smo se sprevoda z vozovi skozi mesto, orientacijskega teka in vikenda na deželi, kjer je dnevu grajenja kolesarske proge in otroškega igrišča sledil ogled nogometne tekme ter večerna zabava z diskom in pečenim odojkom. Francoski študentje so nas resnično sprejeli z odprtimi rokami. Nastanjen sem bil v študentskem domu nasproti fakultete, v svoji sobi z lastno kuhinjo in kopalnico.

Šolske obveznosti so se začele po enem tednu. Fakulteta ponuja predavanja v angleškem jeziku (sicer priporočam vsaj osnovno predznanje francoščine), predvsem s področja proizvodnih tehnologij ter numeričnih simulacij proizvodnih postopkov. Profesorji so bili prijazni, razlage so bile zanimive, gradivo za predavanja pa dostopno v spletni učilnici. Klasičnih izpitov ni bilo prav dosti, velik del ocen smo pridobili s predstavitvami ali poročili oz. seminarskimi nalogami. Poleg strokovnih predmetov smo tujci imeli tudi dve uri francoščine tedensko. V drugem semestru sem delal v Laboratoriju za tribologijo in dinamiko sistemov na fakulteti. Delavnica je bila dobro opremljena z modernimi obdelovalnimi stroji in merilno opremo, tehniki pa vedno nasmejani in pripravljeni pomagati. Delo je potekalo v sproščenem in prijateljskem vzdušju.

V prostem času, ki ga je bilo na pretek, ni bilo nikoli dolgčas. Na fakulteti izvajajo veliko število študentskih krožkov (gledališki, karting, DIY, glasbeni, pivovarski, tekaški, kolesarski, rolkarski…), ki zabavno zapolnijo popoldneve. Poleg krožkov brezplačno nudijo tudi širok nabor športov, od klasičnih iger z žogo do jahanja, lokostrelstva, plavanja, borilnih športov, plezanja in streljanja. Študentsko društvo je vsako sredo zvečer v klubski hišici pred fakulteto organiziralo t.i. »after-work«, družabni dogodek za sprostitev po šoli ob kozarcu piva, občasno tudi celonočne tematske žure, februarja pa smučarski vikend v Alpah. Družbe ne manjka – študentje in študentke so odprti in družabni, vedno pripravljeni na druženje. Mesto samo prav tako ponuja mnogo zanimivih kotičkov, muzejev (tehnični, rudarski, oblikovalski…) ter dogodkov skozi celo leto (nogometne tekme, božični sejem, glasbeni festivali, oblikovalski bienale, letos tudi postanek Tour de France). V bližini se nahaja tudi narodni park, ki odpira možnosti za obiske v naravi. Časa je dovolj tudi za izlete po celotni Franciji.

Z izmenjavo sem bil izjemno zadovoljen. Pridobil sem neprecenljivo mednarodno izkušnjo, utrdil svojo samostojnost in izboljšal znanje francoščine. Spoznal sem mnogo novih prijateljev, ki so mi predstavili Francijo in francoski način življenja, in so med počitnicami že prišli na obisk v Slovenijo. Brez zadržkov lahko rečem, da je bilo leto na izmenjavi najboljše leto mojega univerzitetnega izobraževanja. Toplo priporočam.

Luka Krek – Brno Unversity of Technology

Za študijsko izmenjavo sem se odločil v prvem semestru druge stopnje in izbral tehniško univerzo v Brnu. Za to odločitev je bilo ključnih več dejavnikov, med njimi najbolj pomembna dober sloves fakultete in sprejemljivi stroški življenja.

Prijava na izmenjavo je bila zelo enostavna in hitra, kar gre pripisati mednarodni pisarni in ostalim vpletenim, saj je bila komunikacija zares izvrstna. Tudi na gostujoči univerzi nisem imel nobenih težav, tako s predmetnikom kot z nastanitvijo.

Fakulteta za strojništvo v Brnu ponuja zares velik nabor smeri in je odlična priložnost za učenje novih predmetov in tem, ki jih kot študent RR programa nisem uspel poslušati na domači fakulteti, saj so predvidene v okviru PA programa. Vsi profesorji so bili izredno prijazni in dobro pripravljeni z razumljivim gradivom v angleškem jeziku.

Stanoval sem v študentskem domu v neposredni bližini fakultete. Prijava za sobo je bila enostavna, prav tako sistem plačevanja. Soba je bila lepo urejena in je vsebovala vse potrebno. V domu so bili na voljo tudi pralni in sušilni stroji.

Izmenjavo v Brnu toplo priporočam, saj je odlična priložnost za spoznavanje novih ljudi in kulture ter pridobivanje novega znanja.

Žiga Rožič – CTU Praga

V zimskem semestru 2. letnika magistrskega študija sem se odločil za študijsko izmenjavo v Pragi. Mislim, da je bila to ena najboljših odločitev, saj sem v Pragi preživel nepozaben semester.

Praga je res lepo mesto, polno življenja ob katerikoli uri. Tam imaš občutek velikega mesta, vseeno pa ni gneče (razen na glavnih turističnih ulicah ob vikendih). Ena najboljših stvari pa je javni prevoz, tako v Pragi kot tudi po preostali Češki. Z ISIC kartico imajo študenti kar 75 % popust na vozovnice, torej lahko po Češki potujete smešno poceni z vlakom in avtobusom (vozovnica Praga-Brno je približno 2 €). V Pragi javni promet obratuje 24/7. Na voljo so avtobusi, tramvaji in metro vsake nekaj minut, razen ponoči, ko je treba ponavadi malo počakati. Stroški hrane in pijače so podobni kot v Ljubljani.

CTU ima fakultete po večini na kampusu, par minut stran od študentskih domov, nekaj fakultet pa je tudi v centru (15 minut s tramvajem). Obseg dela in težavnost sta sicer odvisna od izbranih predmetov, a na splošno je dela manj in tudi izpiti so bili po večini lažji. Sam sem imel med semestrom res veliko prostega časa, saj smo imeli pri vseh predmetih le en izpit na koncu semestra. Prav tako je enostavna prijava v študentski dom. Večina Erasmus študentov je v domu Masarykova, kjer se res veliko dogaja, tako da ga priporočam za druženja z ostalimi študenti.

Izmenjavo res priporočam, saj mislim, da so izkušnje življenja in študija v tujini veliko vredne. Prav tako pa boste spoznali ogromno super ljudi in dobili veliko mednarodnih poznanstev.

2020/21

Emil Buh – Tehniška Univerza Ostava

V tretjem letniku dodiplomskega PAP študijskega programa sem za svojo Erasmus+ izmenjavo izbral Tehniško univerzo v Ostravi na Češkem. Sprva je bilo mišljeno samo za en semester, vendar sem se proti koncu semestra na podlagi odlične izkušnje odločil podaljšati na dva semestra.

Tehniška univerza v Ostravi zajema kar nekaj tehničnih fakultet, kar je odlično za primer spoznavanja tujih študentov iz različnih tehničnih strok. Asimilacija novih Erasmus+ študentov je odlično pripravljena s strani domačih študentov prostovoljcev iz organizacije ESN (spoznavne igre, ugodnosti, izleti) ter Buddy-ja, katerega ti dodelijo, v kolikor se zanj prijaviš. Moj Buddy mi je bil v veliko pomoč na začetku, ko je bilo potrebno urediti vso dokumentacijo prijave in izdelave študentske ID izkaznice in pri orientaciji na sami univerzi.

Tehniško univerzo v Ostravi toplo priporočam, saj je tudi odlično izhodišče za izlete z novimi Erasmus prijatelji (Olomouc, Brno, Krakow …). Prav tako je življenje na Češkem glede cen študentu zelo prijazno.

Naj vas ne skrbi kako se boste znašli. Povsod vam bo ob strani prijazno osebje, tako na domači fakulteti kot tudi v tujini.

Martin Mikelj – SDU Odense

Tretji semester na drugi stopnji sem preživel na študentski izmenjavi na Danskem. Za SDU sem se odločil zaradi dobrih mnenj kolegov in zanimivega študijskega programa.

S samo prijavo nisem imel težav, saj je mednarodna pisarna vedno prijazno odgovorila na večkrat ponovljena vprašanja. Tudi stanovanje, kjer sem bival med izmenjavo, sem dobil preko gostujoče univerze, s čimer so mi močno olajšali delo.

Na začetku sem imel nekaj težav zaradi prekrivanja urnika, vendar je na voljo dovolj časa za menjavo predmetov. Ker so bile razmere ustrezne, sem predavanja in laboratorijske vaje v večini opravljal na fakulteti. Prosti čas sem v večini porabil za druženje z ostalimi Erasmus študenti in tako pridobil nova prijateljstva s celotnega sveta. Spoznal sem veliko novih ljudi in prav vsi pohvalijo lepote Slovenije, najraje pa imajo Bratislavo. Tisti, ki za Slovenijo še niso slišali, so z veseljem spoznavali našo kulturo, predvsem Klemna Klemna, in se učili priročnih slovenskih fraz.

Izmenjavo priporočam vsem, saj pripomore k osebni rasti, samostojnosti in komunikativnosti. Poleg tega pa ti ob spoznavanju ljudi s celotnega sveta razširi obzorja.


Eldin Hušić – VTDK Vilnius

Za študentsko izmenjavo v Litvi sem se odločil na predlog kolegov. Fakulteta je precej usmerjena na avtomobilsko industrijo, kar mi je bilo zelo všeč in eden izmed razlogov za mojo odločitev.

Praktičnega dela je bilo veliko, seveda le dokler se ukrepi ob pandemiji niso poostrili, potem je vse potekalo na daljavo. V tem času mi je uspelo sodelovati pri znanstveni raziskavi in objavi znanstvenega članka, ki sem ga predstavil na študentski konferenci. Fakulteta ponuja veliko možnosti za lastno izpopolnjevanje in pridobivanje kompetenc.

Veliko je bilo prostega časa, ki smo ga izkoristili za potovanja po celi državi. Ko so se ukrepi poostrili, smo raziskovali Vilnius in se družili v študentskih domovih.

Sama prijava in dokumentacija po izmenjavi je potekala skoraj brez težav. Tudi če so bile težave, jih je dobra  komunikacija s koordinatorji hitro odpravila.

Rad bi se zahvalil koordinatorjem, posebej sem bil vesel klica profesorja Kramarja v Litvo, ko se je pozanimal kako mi gre in če potrebujem kakšno pomoč.

2019/20

Nejc Cerkovnik – Brno University of Technology

Zimski semester 2019/20 sem preživel na študentski izmenjavi v Brnu na Češkem. Prijava na Erasmus izmenjavo sprva zgleda dokaj zapleteno, saj je potrebno izpolniti kar nekaj dokumentov. Rad bi se zahvalil Dušanki Grubor Železnik iz mednarodne pisarne, ki je že v postopku zbiranja vseh teh dokumentov, vsakemu posebej pomagala in organizirala papirje.

Najbolj kritičen je prvi teden izmenjave, ko je potrebno uskladiti izbrane predmete iz prijave s predmeti, ki se dejansko izvajajo na fakulteti gostiteljici. Vsaj v mojem primeru sem bil primoran Študijski sporazum dvakrat dopolniti. Komunikacija z domačo Mednarodno pisarno je bila vedno hitra in v obeh primerih je bil sporazum posredovan tudi do nazivnega profesorja, od koder se je avtomatsko vrnil z njegovim podpisom.

Rad bi se zahvalil tudi profesorju Kramarju, za strpnost in reševanje vseh težav. Najbolj sem bil vesel njegovega klica na Češko, ko je poizvedoval, kako nam gre (strojnikom v Brnu).

Hvala lepa obema za vso pomoč in ažurnost. Tudi zaradi Vas mi je bila izmenjava odlična izkušnja.

 

Tine Černač – CTU Praga

Odločitev za odhod na Erasmus izmenjavo v Prago je bila ena najboljših odločitev do sedaj. Mesto z približno 1,3 milijoni prebivalcev predstavlja center vsega dogajanja na Češkem, kar pomeni, da mesto nikoli ne ”spi” – vsakodnevne zabave, razni dogodki, ogromne količine piva, veliko turistov in veliko tujih študentov, kar je odlično za spoznavanje novih ljudi in prijateljev.

Univerza CTU, kot tudi večina fakultet, je locirana na kampusu ne daleč stran od centra mesta. Prijava na univerzo in želeno fakulteto je enostavna preko njihovega portala. Seznam predmetov, ki so na voljo je pregleden, razumljiv in predmeti so lepo opisani. Ponujajo tudi veliko angleških predmetov, zato ni težav pri izbiri. Na posamezen predmet se je potrebno prijaviti, za kar uporabljajo portal podoben našemu vis-u. Nivo znanja, ki ga profesorji predajajo je po mojem mnenju nižji kot na ljubljanski fakulteti. Kar se dela tiče, je tega tudi precej manj kot na našem faksu, vendar je to vse pogojeno z izbranimi predmeti.

Mesto ima veliko študentskih domov, nekaj jih je v neposredni bližini kampusa, ostali pa so oddaljeni par minut z avtobusom. Prijava za dom je preprosta, potrebno se je prijaviti v portal za domove ter izpolniti prijavnico. Življenje v domu je polno dogodivščin in nepozabnih trenutkov, zato tega ni vredno zamuditi.

V mestu me pa (poleg odličnega piva) najbolj navdušuje perfektno urejen javni promet. Na voljo so tramvaji, avtobusi in podzemna železnica. Trimesečna vozovnica za vse vrste transporta pa je za študente le slabih 15 €.

 

2018/19

Klemen Hvala – UPV Valencia

Fakulteta gostiteljica (UPV) je odlično organizirana za prihajajoče študente, vse potrebne informacije so dostopne na spletu in sam vpis poteka preko preglednega in urejenega portala. Pri urejanju dokumentov in ostale birokracije so izjemno hitri in odzivni. Glede predmetov in urnika so zelo prilagodljivi. Sam študij je zelo podoben študiju pri nas. Zahtevnost je odvisna predvsem od znanja španščine; ob popolnem znanju bi upal trditi, da so predmeti v povprečju manj zahtevni kot pri nas. Študentov je veliko, prihajajo iz celega sveta. Vsem ki nameravajo oditi tja na izmenjavo priporočam, da se vpišejo na enega od tečajev španščine, ki jih ponujajo vsem tujim študentom. Tam se zberejo študentje s celotne univerze in tako spoznaš ljudi iz širšega kroga, za pravo mednarodno izkušnjo.

Največje presenečenje v slabem smislu pa je, da čeprav piše na spletu, da predmet poteka v angleščini, to še ne pomeni da je v celoti izvajan v angleščini. Gradivo in laboratorijske vaje so večinoma v španščini ter celo nekatera predavanja. Pri dveh od šestih predmetov je bil celo kolokvij/izpit samo v španščini, tudi za angleško govoreče študente. Zato je skoraj obvezno vsaj osnovno znanje španščine (sam nisem imel večjih težav že po le pol-letnem tečaju, ki sem ga opravil pred odhodom).

 

Jan Zavodnik – KU Leuven

Pol-letni študij v Belgiji na KU Leuven je po mojem mnenju super izkušnja. Cene bivanja so sicer dokaj visoke, vendar se sobe v študentskem domu ali pa v študentskih naseljih najdejo brez posebnih težav, sploh v zimskem semestru. Fakulteta je na zelo visokem nivoju, kar pomeni, da se morajo tudi Erasmus študenti kar dobro potruditi, da opravijo izpite. Ker pri njih poteka študij v angleščini tudi za domače študente, je kriterij visok tudi za Erasmus študente, saj ne ločujejo med domačimi in mednarodnimi študenti.

Erasmus izmenjava na KU Leuven je še posebej primerna za energetike in mehatronike, vendar lahko tudi študenti drugih smeri najdejo zanimive predmete, predvsem zato, ker KU Leuven, Faculty of Engineering science, vsebuje programe vseh inženirskih znanosti. Sam sem kot študent smeri mehanika brez težave našel zanimive predmete.

Leuven je staro, zelo lepo študentsko mesto polno življenja in dogodkov za študente, prav tako pa so letalske karte do Belgije zelo ugodne kar iz Letališča Jožeta Pučnika. Prav tako omogoča KU Leuven za študente množico športnih in kulturnih aktivnosti, ki so zastonj ali pa zelo poceni. Izmenjavo na KU Leuven bi priporočal vsem, ki si želijo novih izzivov in jih ni strah vložiti nekaj dodatnega truda v študij na eni od bolj priznanih univerz v Evropi.

Pojdi na vsebino