Izposoja

Izposoja in vpis v knjižnico

Knjižnica FS nima prostega dostopa do gradiva. Študent mora ob izposoji gradiva predložiti študentsko izkaznico, ostali uporabniki pa osebno izkaznico. Izposoja gradiva je možna, če ima uporabnik poravnane vse obveznosti do knjižnice. Knjižnica izposoja gradivo v čitalnico in na dom. Uporabniki knjižnice si lahko na dom izposodijo največ 7 knjig hkrati, v čitalnico pa 5. Rok izposoje gradiva je 1 mesec. 

On-line katalog COBISS.

Vpis v knjižnico poteka v času odprtosti knjižnice (od ponedeljka do petka od 8 do 14:30 ure) in velja za eno študijsko leto. Študentje UL ste članarino plačali ob vpisu na fakulteto. Študentska izkaznica je hkrati tudi članska izkaznica za Knjižnico FS.

Študentje pred prvim obiskom knjižnice sami opravijo SPLETNI VPIS preko COBISS+ (https://plus.si.cobiss.net/opac7/rsu), ki pospeši celoten postopek. Kljub spletnemu vpisu pa knjižničarka ob prvem obisku preveri točnost podatkov in doda manjkajoče podatke o študiju, vpisno številko, telefon itd. Študent podpiše elektronsko pristopno izjavo na podpisni tablici. Navodila za spletni vpis v knjžnico.pdf

Za VPIS v Knjižnico FS potrebujete študentsko izkaznico ALI potrdilo o vpisu in veljaven osebni dokument.

Zunanji uporabniki, ki nimajo statusa študenta ob vpisu:

 • izpolnijo VPISNI LIST knjižnice FS Vpisni list (na voljo tudi na izposojevalnem pultu v čitalnici)

Moj profil COBISS - storitev Moja knjižnica

Geslo za Moj profil COBISS si izberete ob spletnem vpisu v knjižnico ali preko spletne povezave, ki vam jo pošlje knjižnica. Pozabljeno geslo lahko sami ponastavite na povezavi. Preko portala COBISS+ (Moj profil COBISS) lahko:

Preko portala DiKUL (Digitalna knjižnica Univerze v Ljubljani) ali preko NUK-ovega Mrežnika lahko dostopate do več kot 100 naročniških e-virov tudi z lokacij izven knjižnice. Uporabniško ime in geslo za oddaljen dostop do elektronskih virov sta enaka kot za prijavo v Mojo knjižnico (Moj profil COBISS). Za oddaljen dostop do e-virov se lahko prijavite tudi z digitalno identiteto ArnesAAI. Več o oddaljenem dostopu najdete na povezavi.

POSLOVNIK KNJIŽNICE

Čitalniška izposoja zaključnih del

Za izposojo je potrebno OBVEZNO predhodno naročilo (osebno/po mailu (knjiznica@fs.uni-lj.si)/po telefonu).

Pred naročanjem je potrebno navesti signaturo (npr. S1111, U5200) in preveriti v COBISS-u, ali ima morda želena diplomska naloga omejen dostop ali pa je nedostopna. Ker so zaključna dela hranjena po različnih lokacijah, hodimo po naročena dela 2x na dan: ob 10-ih in 12-ih.

Rezervacije in podaljšanje gradiva

Rezervacije in podaljšanje gradiva omogoča COBISS+ »Moj profil COBISS«:

 • Knjižnica: FSLJ
 • Št. izkaznice:  vpisna številka študentske izkaznice ALI zaporedna številka vpisa v knjižnico
 • Geslo:  dobite ob vpisu v knjižnico. Če ste ga pozabili, pozabljeno geslo ponastavite na tej povezavi.

Rezervirate si lahko: izposojene izvode (s tem se postavite v čakalno vrsto) ali zadnje proste izvode (ko so prosti do 3-je izvodi).
Uporabnike prosimo, naj ne rezervirajo gradiv, ki so na zalogi v več kot treh prostih izvodih!
Ko bo rezervirano gradivo dostopno in pripravljeno, boste o tem obveščeni po elektronski pošti.

Rok izposoje se lahko podaljša samo 1x za 1 mesec, preden poteče rok za vrnitev in če gradivo ni rezervirano.
Podaljšujete lahko osebno, po elektronski pošti, po telefonu in preko storitve Moj COBISS.

Medknjižnična izposoja

Člani naše knjižnice lahko naročite medknjižnično izposojo iz drugih slovenskih knjižnic, če naša knjižnica želenega gradiva nima.

Če niste član Knjižnice Fakultete za strojništvo, pa ste v našem katalogu našli primerno gradivo, se lahko obrnete na svojo splošno ali visokošolsko knjižnico, ki nam bo posredovala naročilo – naša knjižnica z medknjižnično izmenjavo posodi gradivo vsem drugim slovenskim knjižnicam.

Medknjižnična izposoja je načeloma  plačljiva storitev  knjižnice, ki je namenjena predvsem izmenjavi strokovnega, študijskega gradiva. Storitev se obračuna po veljavnem ceniku knjižničnih storitev:

MEDKNJIŽNIČNA IZPOSOJA IZ NAŠE KNJIŽNICE (poštnina je vključena v ceno)

 • izposoja enote knjižnega gradiva: 8,00 €
 • članek (fotokopija do 20 strani): 5,20 €
 • vsaka nadaljnja stran: 0,10 €
 • članek posredovan elektronsko: 4,20 €
 • nujno naročilo (realizacija v 24 urah): dvojna cena

MEDKNJIŽNIČNA IZPOSOJA IZ SLOVENSKIH KNJIŽNIC (poštnina je vključena v ceno)

 • izposoja enote knjižnega gradiva: cena dobavitelja + 5,95 €
 • članek: cena dobavitelja + 1,00€
 • članek posredovan elektronsko: cena dobavitelja

Preden se odločite za naročilo, temeljito preverite ponudbo naše knjižnice in izkoristite možnost rezervacije prostih in izposojenih izvodov.


Naročanje gradiva

Ob izbranem gradivu na katalogu kliknite na gumb MEDK. IZP. (medknjižnična izposoja), kar vas poveže s servisom Moja knjižnica, za katero potrebujete številko članske izkaznice in geslo, ki ju pridobite ob vpisu v knjižnico. Podatki o gradivu in vaši osebni podatki se avtomatsko prenesejo v naročilnico, ki jo dopolnite, potrdite in odpošljete.

Po prijavi v Mojo knjižnico izberete povezavo Medknjižnična izposoja, nato pa Naročanje gradiva. Vpišete podatke, potrdite in odpošljete.

Zaposleni na Fakulteti za strojništvo (UL) pošljite svoje povpraševanje v zvezi z medknjižnično izposojo na elektronski naslov: knjiznica@fs.uni-lj.si.

Ob posredovanju naročila za medknjižnično izposojo se obvežete, da boste:

- pri uporabi gradiva dosledno spoštovali avtorske in sorodne pravice,
- poravnali stroške, ki bodo nastali z medknjižnično izposojo,
- vrnili gradivo pravočasno in nepoškodovano.

Knjižnica ne naroča gradiva, ki je namenjeno čitalniški rabi ali ima drugače omejeno dostopnost.

Preklic naročila je možen samo, če nam dobavitelj še ni odposlal gradiva ali pripravil gradiva za osebni prevzem in če stroški še niso nastali. 


Dobavni in izposojevalni rok

Dobavni rok gradiva je 2 do 5 delovnih dni. V izjemnih primerih se dobavni rok podaljša.

Izposojevalni rok gradivu in možnost podaljševanja določi knjižnica, ki gradivo posreduje. Rok vrnitve, ki ga morate upoštevati, je zapisan na dobavnici, ki jo prejmete z gradivom.

Prošnje za podaljšanje roka izposoje sporočite na knjiznica@fs.uni-lj.si ali preko spletne storitve Moja knjižnica. Medknjižnična izposoja in izposoja iz naše knjižnice sta dve ločeni storitvi. Rok izposoje za gradivo iz Knjižnice FS in gradivo izposojeno preko medknjižnične izposoje se ločeno podaljšuje.


Prevzem gradiva (v naročilu označite na kakšen način želite prevzeti gradivo)

​Gradivo lahko v naši knjižnici prevzamete osebno  ali vam ga pošljemo:
- po pošti,
- elektronski pošti (v obliki datoteke PDF), če naročite članek v elektronski obliki.

Po predhodnem dogovoru gradivo lahko osebno prevzamete pri dobavitelju (knjižnici, ki ima gradivo na zalogi). V takšnih primerih je običajno storitev brezplačna.